15.2.2013

Jännän äärellä

Tämän koko jutun idea lähti siitä liikkeelle, kun tein vaihtokaupan kaverini kanssa Ionista ja aloin keittiövaa'alla mittaamaan kiekon painoa. Kaverini ilmoitti kiekon painoksi 176gr, mutta vaaka näytti 177gr laittoi kiekon miten vain vaa'alle. Tästä innostuneena kävinkin sitten koko bägin kaikki kiekot läpi ja otin selvää kuinka hyvin valmistajien painot pitävät paikkaansa. Testasin jokaisen kiekon painon kolmesta eri pisteestä, eli käytännössä liikuttelin kiekkoa vaa'alla ja otin keskiarvollisen luvun. Kun sain koko hommat tehtyä, niin tulihan kohdattua pieni ylläri:


Ainoastaan bägin 22 kiekon arsenaalista kuudessa kiekossa ilmoitettu paino oli oikea. Toki yhden gramman heiton voi laittaa vaa'an piikkiin, mutta että esimerkiksi Ti Nuken 170-172gr ilmoitettu paino heitti jopa 3-5 grammaa! Se alkaa olla jo aika merkittävä ero.

Näyttää olevan valmistajien kohdalla aika yleistä laittaa gramma ylimääräistä lukuihin. Lieko tässä otettu kuluminen jotenkin huomioon. Olisikin ihan mielenkiintoista saada tietoa enemmän kiekon valmistuksesta ja punnituksesta. Punnitaanko jokainen kiekko erikseen vai tehdäänkö vaan sarjalla esim. 175 grammaisia kiekkoja tietyn lasketun seoksen mukaan.

Vaikka testivaakanani toimi keittiön vaaka, niin olishan se mielenkiintoista mennä vaikka kaupan hedelmävaa'alle kiekkojen kera katsomaan mitä ne on kiekkojen painoista mieltä.

Ei kommentteja: