19.2.2014

Testissä: Axiom Neutron Alias & Envy


MVP toi oman Axiom tuotesarjan (tai jotain sinnepäin) markkinoille. Käytännössä Axiom tekee siis omia kiekkomalleja, mutta se eroaa MVP:n kiekoista sillä, että Axiomin kiekot ovat värikkäämpiä. Axiomin ensimmäiset omat kiekot markkinoilla ovat Envy putteri sekä Alias midari. Otin kiekot kovaan testiin ja katsoin pystyykö uudet mallit haastamaan hyviä MVP:n putteri sekä midarilinjastoa.


Envy
Envy eroaa muodoiltaan radikaalisti verrattuna MVP:n Ioniin sekä Anodeen. Siinä missä edellämainittujen puttereiden rimmit ovat pyöreitä, niin Envy muistuttaa huomattavasti enemmän perinteistä putteria. Rimmin pyöristyksen puuttuminen sekä kiekon matalampi beadi tekee Envystä hieman matalamman tuntuisen käteen, mutta ei kuitenkaan liian matalan, joten kiekosta saa todella hyvän otteen. Envy on melko flätti kuvultaan, joka tuo ainakin itselleni lisää istuvuutta käteen.

Envyn lentonumeroiksi on annettu 3/3/0/2 (Powergrip) ja 3/2/0/1 (Frisbeepoint). Eli tällä kertaa lennosta on saatu melko yksipuolinen tulos. Omien testien mukaan kiekon liito on lähempänä kolmea, tai sitten tuo GYROn tekemä myöhäinen feidaaminen vaan luo sellaisen fiiliksen, että kiekko nielee helposti metrejä. Feidiä on sitten vähän vaikeampi arvioida, kun ei ollut suoraa Ionia heittää vertailuna. Feidi on joko yhtä suuri tai ihan hivenen isompi kuin Ionissa. Selvää on kuitenkin se, että kiekossa on pieni feidi. Matalana heitettynä feidiä ei välttämättä kerkeä tulemaan juuri ollenkaan, mutta korkeissa heitoissa feidi on erittäin selvä. Korkeissa antsaheitoissa kiekko palautui yllättävän hyvin. Sivuliitoa lätty ottaa hyvin, mutta feidaa lopussa Ionia helpommin.

Envy toimii myös hyvin puteissa. Putatessa kiekko feidaa hieman ja tuntuukin puttikäytössä huomattavsti ylivakaammalla mitä heitettäessä. Kiekko ei kuitenkaan ole liian ylivakaa putteriksi. Itse suosittelen Envyä joko all around-putteriksi taikka heittoputteriksi. Se soveltuu puttaamiseen sekä heittämiseen, mutta parhaiten mielestäni heittämiseen ja lähestymisiin 20m ja siitä pidemmille matkoille. Kippaamista ei tarvitse pelätä ja 70m matkalla en saanut kiekkoa kääntämään flättinä heitettynä mihinkään.

Omasta mielestäni Envy pesee Anoden sekä Ionin mennen tullen. Ion ja Anode ei ole huonoja kiekkoja ollenkaan, mutta Envyn perinteikkäämpi muoto sopii omaan käteen paremmin mitä MVP:n puttereiden pyöreä rimmi. Toki tämä on aivan makukysymys. Lennoltaan kiekko ei kuitenkaan mitenkään erityisesti loista paremmuuttaan esimerkiksi Ioniin verrattessa. Jos Ion istuu paremmin käteen, niin kannattaa valita sitten Ion. Jos kuitenkin MVP:n heittoputteri kiinnostaa ja tuo pyöreä rimmi ei istu käteen, niin Envy on pakkohankinta.

Alias


Alias ei muodoiltaan juurikaan eroa suuresti MVP:n muista midareista. Kiekko on kuitenkin yllättävän samanmuotoinen kuin Envy putteri! Ensimmäisen kerran kun molemmat kiekot käteen otin, niin luulin kiekkoja yhtä nopeiksi sekä lähes identtisiksi. Jos pitäisi kaivaa kiekot bägistä silmät kiinni, niin erehdyksiä saattaisi näiden kahden kiekon välillä tulla. Pienen tarkastelun jälkeen löytyi kuitenkin muutama erovaisuus: Aliaksessa on suurempi kupu sekä halkaisija verrattuna Envyyn, joka tekee kiekosta pidemmälle lentävän. Rimmien leveydet ovat kuitenkin melko lähellä toisiaan. Powergrip luokittelee kiekon 4/4/-1/1 ja Frisbeepoint 4/3/-1/0. Itse sain omien testien jälkeen luvut 4/4/-0.5/2.
Alla hyvä vertailu Aliaksen, Tangentin sekä Axiksen välillä.Alias on mielestäni koko MVP:n & Axiomin kiekoista lähimpänä Discraftin Buzzzia (Elite Z, Ti). Kiekkoa voi heittää niin kovaa kuin jaksaa ja kiekko kääntää ihan vähän, jos kääntää. Ainakaan vielä 80m matkalla mitään suurta kääntöä kiekko ei tule tekemään. Käytin vertailukohteena Innova Champion Atlasta ja Atlakseen verrattuna lento on hyvin samanlainen, paitsi että Aliaksen lento on vielä suorempi kovallakin nopeudella ja Aliaksessa on hieman suurempi loppufeidi. Aliaksen loppufeidi onkin lähellä Buzzzin loppufeidiä. Kokonaisuudessaan Buzzziin verrattuna kiekko on lennoltaan siis melko samanlainen, mutta ulkomuodoltaan hieman erilainen. Rimmi on huomattavasti kapeampi Aliaksessa. Omaan käteen Alias istuu hyvin, mutta kaikille se ei välttämättä juuri tuon kapean rimmin takia istu. Buzzzista saa esimerkiksi huomattavasti paremman powergripin kuin Aliaksesta (jos nyt joku powergrip-otteella Buzzzia heittää). Muuten Buzzziin verrattuna esimerkiksi antsaheitoissa Buzzz palautuu Aliasta hivenen paremmin.


Loppusanat

Lättyjä tuli paiskottua lumella kylmässä, märässä sekä hallissa kuivassa. Jokasäällä kiekon muovi on tarpeeksi pitävää ja kiekot ei tarjonnut mitään ylläreitä negatiivisessa mielessä. Envy täytti omassa bägissä ykkösheittoputterin paikan heti. Niin paljon kuin olisin halunnutkin Ionista tykätä, mutta pyöreä rimmi ei sovi käteen. Enkä varmasti ole ainoa, jolla on samat fiilikset Ionista ja Anodesta. Alias taas tiputti suoraan Buzzzit pois bägistä. Odotin jo aikoinaan MVP:n Buzzzin korviketta ja oletin vastauksen olevan Axis, mutta kyllä Alias on huomattavasti lähempänä Buzzzia.

Tähän mennessä Axiomilta on siis tullut kaksi kiekkoa ja oma mielipiteeni on, että molemmat lätyt erottuvat omalla tavallaan MVP:n valikoimasta edukseen. Envy putteri on muodoiltaan ensimmäinen MVP:n perinteisempää putterimuotoilua lähempänä oleva kiekko, joka varmasti vetoaa niihin, joilla MVP:n muut putterit ei istu käteen. Alias taas ei eroa muodoiltaan, mutta täydentää hyvin MVP:n midarivalikoimaa ja edustaa mielestäni koko MVPn: midarilinjan kärkeä. Se on ylivakaampi ja suorempi kuin Axis, mutta ei niin jyrä kuin Vector. Jos siis etsit MVP:n Buzzzin korviketta, tai vaan suorempaa Vectoria, niin Alias ei ole ollenkaan huono vaihtoehto.

Testit heitetty 175-174grammaisilla Aliaksella & Envyllä.


1 kommentti:

Jarkko N. kirjoitti...

Onhan tätä siun blogia tullu luettua nyt sen verran, että nyt viimeistään voi jonkinlaisen tunnustuksen jättää.

Siulla on hieno tapa tehdä näitä arvosteluja. Menee pikkasen syvemmälle kuin "suora midari, vähän kuin Buzzz" - itte tykkään juurikin tuosta lennon analysoinnista.

Eipä tässä muuta, mukavaa luettavaa! Jäädään seurailemaan.