8.11.2015

Syvällistä pohdintaa: Miksi juuri MVP?

Elettiin vuotta 2011 ja olin juuri saanut hakattua vanhat Buzzzini liian alivakaiksi. Hakusessa oli uusi vakaa midari, jonka piti kestää tuulet ja tuiskeet silti lentäen suoraan. Silmiini osui Powergripin sivuilla uudehkon valmistajan MVP:n ylivakaa midari Vector...


Kiekko näytti hieman epäilyttävältä kahden eri muovin yhdistelmältä, mutta kaikki myyntipuheet lisämetreistä ja sairaan hyvästä liidosta upposi minuun kuin voi veitseen. Vectoria markkinoidaan Powergripin sivulla seuraavasti:

"Keskimääräistä lähestymiskiekkoa nopeampi ja ylivakaa midari loistavilla liito-ominaisuuksilla. Normaalia paremman liito-ominaisuuden takana on MVP Disc Sportsin ensimmäisestä kiekosta Ionista tuttu kaksiosainen rakenne: painava ulkoreuna säilyttää kiekon pyörimisen paremmin ja takaa kiekolle paremman liidon."


Nopea, parempi liito, kaksiosainen. No ei siihen muuta tarvittu. Se oli jotain uutta ja hienoa itselle siinä vaiheessa lajia. Muutaman vuoden bägissä Vector pyörikin ja mikä yllättävintä, kiekko tuntui lentävän kuin uusi lukuisista osumista huolimatta. Myöhemmin tilasin itselleni myös Ionin, mutta pyöreä rimmi ei koskaan istunut kunnolla käteeni puteissa eikä heitoissa, joten jouduin pudottamaan kiekon pois bägistä lukuisten yritysten jälkeen. Jossain vaiheess kuitenkin Wasp syrjäytti Vectorin bägistä ja olinkin jonkin aikaa ilman MVP:n kiekkoja. Sitten markkinoille puski seuraava MVP:n oma vanha luottokiekko Axis. Axis oli suorempi ja itselle helpommin hallittavissa oleva Buzzzin korvike, joka näin ollen syrjäytti Buzzzit hetkeksi bägistä. Tällöin otin myös Vectorin takaisin bägiin. 

Ensimmäinen MVP:n kiekkoni First Run Vector löytyy edelleen, mutta bägiä ja ratoja tämä kiekko ei tule enää näkemään.

Seuraavan ja lopullisen suuren MVP -buumin itselle aiheutti MVP:n ensimmäinen draiveri Volt. Aikaisemmin tuo GYRO ja liitoa lisäävä kahdesta muovista valettu höpöhöpö puhe oli mennyt jo aika ohi, mutta Voltissa oli sitä jotain mitä en muista keikoista löytänyt. Kiekko liiteli muita kiekkoja hitaamman näköisin kääntein ilmassa ja näytti jotenkin feidaavan aina todella paljon eteenpäin. Pituusheitossa sain Voltin lentämään yhtä pitkälle kuin nopeimmat draiverini. Tässä vaiheessa tosin pituusheittoni oli luokkaa 90-100m ja pituusdraivereina toimi Innovan nopeimmat draiverit.

Voltin jälkeen aloin haalia kaikkia markkinoille tulevia draivereita bägiini ja seuraavat suuret hetket koin MVP Inertian pidemmän matkan draiverilla, jolla rikoin pituusennätyksiä. Neljäs aalto iski tänävuonna kun saatiin markkinoille vihdoin maksimi distance draiverit ja jälleen lyötiin pituusenkat uusiksi Wavella. Nyt neljä vuotta myöhemmin koko bägini on puhdasta MVP & Axiom linjaa ja ennen kuin nykyinen bägini on löytänyt muotonsa, olen joutunut käymään kaikki MVP:n kiekon yhtä lukuunottamatta läpi. Myös Axiomin kiekkoja bägistä löytyy, mutta vähemmässä määrin.


Miksi MVP? 
Mikä sitten kiekoista tekee paremman kuin muut? Ei välttämättä mikään. Olenkin joskus pohtinut, että jos en saisi pelata MVP:n lätyillä, niin pelaisin sitten varmaan Dynamic discsilla tai Prodigyllä. Itse olen silti tykästynyt siihen, että esimerkiksi maksimi draivereissa kaikki neljä MVP:n mallia tuntuu ihan identtisiltä käteen. Sama hieman hitaammilla dravereilla. Ilmeisesti MVP tekee saman nopeusluokan kiekkojen sisemmän muovin samalla muotilla etupäässä ja siipi vain muuttuu, joten tuntuma käteen on melko identtinen. Tosin poikkeuksiakin on. Monelta pelaajalta olenkin kuullut että he heittävät esimerkiksi montaa eri rocia ja dessua eri kulutusasteilla, koska ne istuu niin hyvin käteen. Tätä ongelmaa en ole MVP:llä nähnyt juuri edellämainitusta syystä. Eli jos tarvitsen hieman alivakaamman kiekon tietystä mallista, niin ostan eri mallin ja tuntien hakkaamisen voi unohtaa. Luultavasti se istuu käteen samalla tavalla kuin muutkin yhtä nopeat MVP kiekot.

Toinen asia mikä on loppujenlopuksi vakuuttanut minut käyttämään MVP:tä on GYRO. Moni sanookin, että tuo on vain mainospuhetta eikä se toimi, mutta en pysty itse millään muulla selittämään poikkeavia lentotapoja MVP:n kiekoissa. Tuon GYRO:n idea lyhyesti on siis se, että kiekon ulkoreuna on painavempi mitä sisämuovi. Tällöin kiekko pysyy vakaampana sekä vastustaa feidaamista paremmin mitä muut yhdestä muovista valetut kiekot tekevät.

GYRO:n vaikutus MVP:n selitettynä
Moni varmasti edelleen vierastaa MVP:n kiekkoja, koska ne kuitenkin eroaa vahvasti markkinoiden muista kiekoista. Osa ei välttämättä edes pidä kiekkoja oikeina frisbeegolfkiekkoina juuri edellämainitusta syystä. Sanon silti kaikille epäilijoille: kokeilkaa. Niin tein minäkni ekan kiekon kohdalla. Eikä itsellänikään MVP iskenyt alkuun mitenkään erityisen kovaa. Mutta pikkuhiljaa. Nyt MVP:llä on markkinoilla sen verran eri malleja, että niillä pystyy helposti täyttämään koko bägin ja kaikki tarpeet. Vuosi pari sitten asia oli vielä eri. Olen itse yrittänyt blogissani rikkoa ennakkoluuloja tuotetestien voimin eri kiekkoarvosteluilla. Radalla olen antanut muiden pelaajien vapaasti testata kiekkojani sekä tulihan tänä kesänä pidettyä Suomen ainoa MVP Circuit Hyivnkäällä, jossa pelaajat pääsivät pelaamaan firman kiekoilla.

Tällä hetkellä en ole missään kaupassa vielä törmännyt MVP:n kiekkoihin Powergripiä ja Frisbeepointia lukuunottamatta, mutta toivottavasti jokupäivä vielä tähänkin tulisi muutos ja kiekot löytäisivät tiensä kauppojen hyllyiltä uusien pelaajien käsiin. Joskus juttelin Hyvinkään Intersportin myyjän kanssa, että Innova Atlasta myytiin sen tuloaikana aivan järjettömiä määriä, koska se oli uusi ja jotenkin erilainen kiekko. Voisiko sitten MVP olla se seuraava uusi ja erilainen? Kuka uskaltaa olla se ensimmäinen joka tuo kiekot urheilukauppojen hyllyyn?

MVP:n kiekot on laajentunut kuitenkin jo melko hyvin pelaajien tietoon ja valmistajalla on nimekkäitä pelaajia tallissa esim. Nikko Locastro. MVP on isännöinyt myös turnauksia rapakon takana, joten siitä voi jo päätellä että brändi on saanut pikkuhiljaa jalkansa oven väliin. Täällä Suomessa ja jossainmäärin euroopassa homma ei ole vielä saanut niinkään tuulta alleen. Olen itse hakenut MVP:n testitiimiin, mutta tuloksetta. Samoin Circuit ei loppujenlopuksi ollut mikään suuri menestys, mutta ainakin olen tehnyt jotain millä saisi omaa lempivalmistajaa enemmän näkyville täällä päin.

Nähtäväksi jää mihin suuntaan homma tästä vielä lähtee, mutta blogissa tullaan ennen joulua näkemään vielä läjä tuotetestejä, joista toivottavasti joku voi saada inspiraatioita tuleviin joulukalenterialennushankintoihin Powergripiltä tai Pointilta.

Loppuun haluan vielä sanoa, että uskaltakaa kokeilla. Ne on vaan kiekkoja :)

Ei kommentteja: