15.2.2016

Minä, parempi frisbeegolfpelaaja 2/2

Toisessa osassa kohti parempaa pelaamista esittelen kaksi erittäin tärkeää, mutta harvoin ymmärrettyä tai muistettua pointtia.

3. Frisbeegolf / lajitaidot
Jokainenhan varmasti ymmärtää, että hyvä pelaaja ei voi myöskään olla ilman hyviä taitoja. Tämä on ehkä se yleisin varsinkin aloittelijan ajatus, että maailman parhailla pelaajilla on maailman parhaat taidot ja siksi he ovat parhaita. Asiahan ei ihan näin mustavalkoinen ole kuitenkaan. Jos omistaisit Paul Mcbethin taidot ja joutuist häntä itseään vastaan pelaamaan, niin uskoisitko 100% omaan voittoosi? Tämän kysymyksen kautta pääsemme seuraavaan ja ehkä siihen vähiten ymmärrettyyn seikkaan, joka vaikuttaa todella suuresti omaan peliin.

Pointit
  • Voiko Tiger Woods voittaa McBethiä frisbeegolfissa? Entä oikeassa golfissa? Ilman lajin tarvitsemia taitoja on vaikea pärjätä lajissa kuin lajissa.
  • Lajitaidot on fyysisen kunnon kanssa helpoin treenattava osa-alue.


4. Identiteetti
Identiteetti toimii tässä ja edellisessä postauksessa mainittujen kolmen asian taustalla. Jokaisella meillä on identiteetti ja se muodostuu monesta eri palasta. Jos sinun pitäisi määrittää itsesi, niin mitä olet? Isä/äiti? Hyvä puoliso? Kova työntekijä? Frisbeegolfaaja? Jokainenhan on jotain. Mikä erottaa sinut maailman parhaista pelaajista? Frisbeegolfissa jokaisen pelaajan pitäisi tietää millainen frisbeegolfari on. Sinun on tiedettävä miksi pelaat, miksi harjoittelet, mitä haluat saavuttaa, miksi olet kesäisin aamu seiskalta radalla heittämässä kesälomallasi, kun voisit nukkua? Jokaisen on tiedostettava kuka oikeasti on ja mitä haluaa. Jos et tunne olevasi maailmanmestari, niin voiko sinusta koskaan tulla maailmanmestari? Jos et usko viikkokisoihin mennessä, että sinulla on 100% mahdollisuus voittaa, niin kuinka suurella todennäköisyydellä voitat?

Kun puhutaan identiteetistä, voidaan puhua lauseesta "voittajaksi ei synnytä, voittajaksi kasvetaan". Yleensä he jotka uskovat itseensä ja tahtovat voittaa, ne voittavat. He uskovat 100%, että he voivat aidosti kyetä saavuttamaan haluamansa. Näkisin itse, että tämä on yksi McBethin voittojen avain. Hän on kiistatta maailman paras pelaaja. Hän tietää sen. Muut pelaajat tietävät sen. Hänellä voittaminen on veressä ja hän haluaa voittaa, koska tietää pystyvänsä siihen uudestaan ja uudestaan. Hän treenaa myös kuin mestari. Tämä voittaja-asenne ei päde ainoastaan frisbeegolfiin. Ajatellaan vaikkapa Jussi Meresmaata. Hän on vienyt lajia maailmalle ei ainoastaan pelaajana, vaan tekijänä. Hän on loistava siinä mitä hän tekee ja tietää sen. Siksi hän uskaltaa yrittää ja onnistuu luomaan yhtä suurempia frisbeegolfkisoja ja juttuja.

Identiteetti on kiteytettynä ehkä se minun pelaamiseni ongelma. En mene kisoihin voittamaan. Identiteettini ei uskalla menestyä oikeassa paikassa. En kuitenkaan väitä, että identiteettini olisi suoraan sanottuna väärä, sitä pitää ainoastaan vielä hioa oikeaan suuntaan. Esimerkiksi viikkokisoihin menen asenteella, että voin voittaa, mutta en pidä sitä itsestäänselvyytenä enkä kovin suurena mahdollisuutena. Väärällä identiteetillä voi olla negatiiviset seuraukset peliin ja minun kohdalla se ehkä voi pidätellä sitä minun parasta pelipotentiaalia minun ulottumattomissa. Pitäisi vain oppia lähtemään voittamaan ja uskottava siihen. Uskottava siihen, että hyvällä pelillä pystyn voittamaan kisoja. Kun omat ajatukset pystyy lunastamaan, voittaminen ja pärjääminen alkaa tulla osaksi sinua. Tämä taas lisää motivaatiota treenata, joka taas vie sinut uudelle tasolle pelissäsi.

Olen kova nyrkkeilyn ystävä ja kyseisessä lajissa identiteetti näkyy paljon selvemmin kuin melkeinpä missään muussa urheilulajissa. Et voi lähteä kehään "vain kokeilemaan että kuinka käy" koska tulet pää kainalossa varmasti pois kehästä. Suomalaisessa huippu-urheilussahan useasti kuulee lausahduksen "tehdään parhaamme ja katsotaan mihin se riittää". Lähteekö tällaisen lauseen sanonut henkilö ensisijaisesti voittamaan vai vaan kokeilemaan onneaan, että mitä tapahtuu?

Loppuun vielä asian tiimoilta hyvä pätkä pureskeltavaksi: Mateusz M - Desire


Pointit
  • Tiedosta kuka olet. Et voi menestyä kilpapelaajana, jos et tunne olevasi menestyvä kilpapelaaja.Yhteenveto

Nyt on käyty neljä vaikuttavaa tekijää läpi, jotka muodostavat sen mitä jokainen on pelaajana. Näistä neljästä (Fyysinen kunto, henkinen kunto, Lajitaidot sekä identiteetti) löytyy jokaisen pelaajan vahvuudet sekä heikkoudet. Mitkä on sinun vahvuudet ihmisenä? Entä pelaajana? Mitä asiat sinun pelissäsi mättää?
Toivottavasti nämä neljä seikkaa avasi jollekkin vähän uusia uria mietittäväksi ja laajensi omaa ymmärrystä omasta pelistä ja mihin suuntaan omaa pelaamista voi kehittää. Itse olin parikin vuotta vähän umpikujassa oman pelaamisen kehittymisen kanssa ja nyt olen löytänyt uusia suuntia taas. Kehittyminen ei ole kuitenkaan mikään itsestäänselvyys.

Ehkä frisbeegolfissa menestyminen ei olekaan niin helppoa ja yksinkertaista kuin luulisi...

Ei kommentteja: