9.8.2017

Seuraava askel - Ohjaaja 2

Viikonloppuna järjestettiin pitkään odotettu ja luultavasti tämän vuoden ainoa Suomen frisbeegolfkouluttajien Ohjaaja 2-kurssi Raaseporissa.

Edellisestä Ohjaaja 1-kurssin käynnistähän on jo pari vuotta ja kyseisellä kurssilla käsiteltiin etupäässä heittotekniikan opetusta. Ohjaaja 2-kurssi keskittyy selvästi teoreettisemmalla otteella astetta syvemmälle ja pidemmälle frisbeegolfin kehittämiseen harrastuksesta kohti huippu-urheilua.
Ohjaaja 2 kurssin pääsisällöt ovat lyhyesti
  • Frisbeegolf lasten ja nuorten koululiikunnassa ja sitäkautta opettajien kouluttaminen frisbeegolfiin.
  • Fysiikkaharjoittelu frisbeegolfissa
  • Syvempi tieto ja ymmärys välineistä ja niiden lennosta.

Perjantai-iltana saavuttiin Raaseporiin ja lauantai-aamuna alkoi tiedon imeminen. Lauantain tärkeimmät tekemiset keskittyivät lähinnä lasten ja nuorten erilaisten harjoitteiden luomiseen yhdessä koko ryhmän kanssa. Lisäksi paljon keskusteltiin ja vaihdettiin mielipiteitä seurojen toiminnasta ja vastuusta rakentaa frisbeegolfista huippu-urheilulaji. 
Perjantaina lämmiteltiin Raaseporin kisiksen radalla vaihtelevin tuloksin.
Sunnuntaiaamu käynnistyi fysiikkaharjoitteluilla, eli toisinsanoen venyttelyllä. Sitä itsekin välillä laiminlyö lämmittelyn ennen kierroksia ja sitäkautta joskus on tullut pientä vikaa sinne sun tänne. Silloinhan sitä vasta viimeistään tajuaa miksi olisi pitänyt venytellä. Tosin tällä kaudella sitä on jo ennen kurssiakin on tajunnut, että kun oma ikä lähentelee 30-vuotta, niin kroppa ei ole enää siinä samassa kunnossa kuin 20-vuotiaalla fribailua aloittelevalla Villellä joskus oli. Ei fyysisesti eikä myöskään liikunnan jälkeisen palautumisen kohdalla. Kurssilla mukana ollut kiekkovirtuoosi Janne Hirsimäki (mies, jolla on koirafrisbee kädessä syömäänkin mennessä) kiteytti aika hyvin omatkin ajatukset; "ei tällä selällä heitettäsi yhtään mitään, jos ei venyttelisi ja pitäisi monipuolisesti eri liikuntamuodoilla kuntoa yllä".

Kurssin yksi tärkeimmistä ymmärretyistä pointeista olikin se, että frisbeegolf on lopulta aika yksipuolinen laji, ellet sitten satu heittämään molemmilla käsillä. Monissa venytyksissä tuntui, että vasurina heittäjänä oikean puolen lihakset ovat helpommin venyviä ja rennompia kuin vasemman. Tämä korostuisi vielä enemmän jos treenaisi heittämistä sillä mentaliteetillä mitä esimerkiksi Hirsimäki, että haluaa olla Suomen paras ja myös treenata sen mukaisesti.


Mitä jäi käteen
Käteen jäi paljonkin. Itse nostaisin ehkä sen suurimman muutoksen omassa frisbeegolfidentiteetissä. Kun olen ohjaaja, olen esimerkki, olen innostaja. Olen kasvot sille, miltä frisbeegolf näyttää aloittelijoiden silmissä. Kyllähän siinä vähän eri fiilis ensikertalaisille tulee lajista, kun kun puhutaan urheilusta ja alussa lämmitellään ennen urheilusuoritusta, kuin että kädessä olisi kaljatölkki ja lähtisi vain kylmiltään heittämään. Toki kurssi antoi paljon uusia ideoita myös niin seuran junnutreeneihin kuin koulujen liikuntatunneilla tehtäviin harjoituksiin.

Käteen jäi myös kotitehtävä. Kotitehtäväksi tuli vetää opettajille lajidemo niin, että he voivat tulevaisuudessan meidän opetuksen pohjalta alkaa ohjaamaan frisbeegolf-liikuntatunteja kouluissa. Mielestäni tämä on erittäin tärkeä tehtävä, koska se kipinä uusiin tulevaisuuden toivoin voidaan tulevaisuudessa sytyttää jo peruskoulussa.

Käteen, tai oikeastaan takaraivoon jäi myös kipinä seuraavasta tasosta. Kurssin aikana meille ilmoitettiin, että tasojen vaatimukset ovat muuttuneet. Kurssille mentäessä Ohjaaja 2-kurssin suorittamiseen vaadittiin itse kurssin läpikäynti, kotitehtävä ja VOK1-kurssin läpäisy. Nyt pelkän ohjaaja 2-kurssin käyminen kotitehtävineen riittää Ohjaaja 2-kurssin suorittamiseen. Jos VOK 1-kurssin käy lisäksi, oletkin jo suorittanut suoraan seuraavan Valmentaja 1-tason.

Näen tämän hyvänä parannuksena, koska pelkkä VOK 1-kurssi kestää sen 50 tuntia, eli ei ole mikään pieni juttu suorittaa näin työssäkäyvänä ihmisenä. Lisäksi kun googlettamisen ja meille jaetun infon mukaan VOK 1 "viikonloppukurssit" on aina perjantai-lauantai eikä suinkaan viikonloppuisin, niin se pikkuisen vaikeuttaa suorittamista. Halua olisi mennä, mutta saanko työelämän aikataulut ja kyseisen kurssin aikataulun osumaan yksi yhteen, niin on ihan toinen lukunsa. Toki VOK 1-kurssin voi käydä viikottain muutama tunti kerralla, mutta 50h kokonaisuuteen sitten meneekin pieni tovi ja lisäksi kun kurssia tuskin järjestetään omalla paikkakunnalla, niin siihen vielä ajomatkat päälle. Kun VOK1-kurssi on ulkopuolisen tahon järjestämä, niin olisi tulevaisuudessa hienoa, jos sen pystyisi järjestämään suoraan Ohjaaja 2-kurssin halukkaille kolmena peräkkäisenä viikonloppuna (tai jopa kahtena pitkänä viikonloppuna). Toki nyt se ei ole ajankohtaista, kun Ohjaaja 2 kurssin suorittaneita on kohta vasta se vajaat 20 henkeä koko Suomessa. Mitä luultavimmin tuo himoitsemani Valmentajan titteli jää nyt vielä odottamaan tulevaisuuteen ainakin tämän vuoden osalta. Suoritellaan nyt alkuun kuitenkin Ohjaaja 2 loppuun.

Kokonaisuudessaan itselle jäi todella hyvä fiilis ja viikonloppu oli ehkä paras ja inspiroivin frisbeegolfviikonloppu sitten Ohjaaja 1 kurssin. Mikäpä sen parempaa, kun harrastajia ympäri Suomea kokoontuu muutaman kokeneen ohjaajan kera yhteen paikkaan keskustelemaan frisbeegolfista ja sen kehittämiseen. Suosittelen ehdottomasti kaikille Ohjaaja 1-kurssin käyneille!

Ei kommentteja: