Pelivinkkejä

Tälle sivulle olen koonnut peliurani aikana hyviksi todetut vinkit pelaamiseen sekä pelin suunnitteluun. Täältä ei valitettavasti tekniikkavinkkejä löydy, mutta kaikkea muuta tärkeää ja hyödyllistä kylläkin.


Frisbeegolfaajan identiteetti
Jotta voit menestyä maailman huipulle saakka, sinulta vaaditaan tietynlaista identiteettiä. Sinun on tiedettävä miksi pelaat, miksi harjoittelet, mitä haluat saavuttaa, miksi olet kesäisin aamu seiskalta radalla heittämässä kesälomallasi, kun voisit nukkua? Jokaisen on tiedostettava kuka oikeasti on ja mitä haluaa. Jos et tunne olevasi maailmanmestari, niin voiko sinusta koskaan tulla maailmanmestari? Jos et usko viikkokisoihin mennessä, että sinulla on 100% mahdollisuus voittaa, niin kuinka suurella todennäköisyydellä voitat?  Et voi menestyä kilpapelaajana ja frisbeegolfarina, jos et tunne olevasi sellainen.


Ennen radalle lähtöä
 - Miten kasata bägi
 • Itse pidän huolen, että jokaiselle tarvitsemalleni heittomatkalle (poislukien putti) löytyy alivakaa, suora sekä ylivakaa kiekko. Tämä tarkoittaa siis ainakin kolmea heittoputteria, midaria, väylädraiveria sekä pituusdraiveria. Lisäksi pidän aina bägissä yhtä todella ylivakaata nopeaa draiveria, jolla heitän kovalla tuulella sekä erikoisheittoja (upsit, skipit, muut jyrkät feidit).
 • Putterin valinta on siitä kiinni mikä istuu käteen ja mikä sopii omalle puttityylille. Itse puttaan samalla mallilla, mutta kahdella eri muoviversiolla. Eri muoviversioilla on yleensä hieman vakauseroja, vaikka malli olisi sama. Puttiputteri ja heittoputteri kannattaa pitää erillään, koska osumat vaikuttavat putterin lentoon myös lyhyemmillä matkoilla.
 • Kerää bägiisi vain kiekkoja joihin luotat ja joita oikeasti tarvitset. Monesti varsinkin aloittelijoilta löytyy liian paljon samanlaisia kiekkoja bägistä samaan käyttötarkoitukseen. Toki varakiekot ovat asia erikseen. Mitä simppelimpi kiekkosetti, sitä helpompi on valita kiekot radalla eri käyttötarkoituksiin. 

Radalla - mentaalipeli
 - Miten pää toimii
 • Henkinen pelaaminen toimii logiikalla Ajatukset-tunteet-toiminta.
 • Fun fact: Ihminen pystyy vaikuttamaan vain noin 10% omiin ajatuksiin. Loppu 90% on alitajuntaa jota tuo oma 10% "tiedostettu mieli" ruokkii. 
 • Alitajunta ei tunne sanaa "ei". Esimerkkinä ajatukset "ei ekaan puuhun" -tapaukset. Alat varoa ekaa puuta liikaa tietoisesti ja yleensä joko osut siihen ekaan puuhun tai sen takana olevaan (jota et edes huomannut kun keskityit lähimpään). Helposti se eka ajatus on aina "ei veteen, ei ekaan puuhun yms". Se mitä simppelimmin ajattelee, sen helpompaa pelaaminen on. 
 • Ajattele aina vain sitä mihin kiekon haluat, etkä mihin sitä ei varmasti halua.
 • Olen omat ennätyskierrokseni usein pelannut niin, että en jälkikäteen muista kierroksesta heti juuri mitään. Tämä tarkoittaa, että olen keskittynyt tekemiseen ja pelaamiseen niin kovasti, etten ole antanut minkään ulkopuolisen asian häiritä kierrosta.
 • Varsinkin kisakierroksilla vältä keskittymistä pelaamiseen väyläsiirtymisillä ja odottaessa. Et jaksa keskittyä millään putkeen jopa kolmea tuntia pitkillä kierroksilla. Anna kropan ja pään levätä myös kierroksen aikana.

 - Pelin voi tuhota jo ekalla väylällä
 • Yleinen fiilis vaikuttaa myös todella suuresti peliin. Oletko ikinä pelannut elämäsi parhaita kierroksia turhautuneena, vihaisena tai epävarmana?
 • Suuri osa kierroksista menee pilalle siksi, että pelaaja lannistuu epäonnistumisten takia ja siksi sipuli leviää. Lannistuminen nimittäin voi tulla jo ensimmäisellä epäonnistuneella heitolla ekalla väylällä. Pointti onkin siinä, miten ajattelet itsesi ulos tilanteesta.
 • Hyväksy epäonnistumiset, täydellistä kierrosta ei ole ja aina voit pelata paremmin.

Radalla - fyysinen peli
 -Kiekon valinta
 • Varsinkin aloittelijalla on vaikeuksia valita oikeanlainen kiekko oikeaan hetkeen. Pidempään pelanneilla pelkkä väylän näkeminen tai vaadittavan heiton tiedostaminen tuo mieleen oikean kiekon bägistä. Kun tiedät heittäväsi oikealla kiekolla oikeaan aikaan, niin se kasvattaa luonnostaan itsevarmuutta.
 • Paras tapa opetella omien kiekkojen lentoratoja on mennä isolle kentälle heittämään kiekkoja täysiä. Kenttätreeniä kannattaa tehdä muutenkin kuin vain uusien kiekkojen kohdalla. Kiekot kuluvat ja niiden lentorata muuttuu ajan kanssa.

- Miten fyysinen kunto vaikuttaa pelaamiseen
 • Kun fyysinen kunto loppuu kesken kierroksen, niin ajatuskaan ei kulje enää niin hyvin. Miten voit parantaa fyysistä kuntoa? Yleensä liikunta ja pelkkä pelaaminen nostaa jo itsessään kuntosi tietylle tasolle.
 • Mieti mitä kierroksellasi kannat mukanasi. Kolmen turhan täysipainoisen kiekon (175g) poisjättäminen bägistä vastaa yli puolta kiloa. Varsinkin kilpailuissa ylimääräinen kannattaa jättää bägistä pois, koska jännittäminen syö voimia jo itsesään. Muista istua ja levätä kierroksen aikana.


Talvipelaaminen
- Hyvien hanskojen merkitys
 • Talvipelaamisessa kerrospukeutumisen lisäksi suuren edun saa hyvistä lämpimistä hanskoista. Olen pelannut lapasilla, sormikkailla sekä rukkasilla ja todennut, että rukkaset ovat lämpimimmät, koska kaikki sormet ja koko käsi pysyy samassa lokerossa. Samalla rukkaset harvoin läpäisevät tuulta. Itse käytän lasketteluun tarkoitettuja vedenkestäviä rukkasia. Talvella varsinkin kisoissa kannattaa pitää mukana myös kädenlämmittimiä.
 • Hyvä tapa pitää kädet kuivina ja lämpiminä talvella on noukkia kiekko maasta sekä putsata aina hanskat kädessä. Mitä vähemmän heittokäsi on lumen kanssa tekemisissä, sen paremmin käsi pysyy kuivana ja lämpimänä. Käytännössä heittokäsi kannattaa pitää paljaana vain heittohetken varsinkin kovemmilla pakkasilla.

- Narun käyttö kiekoissa
 • Mitä enemmän lunta, sitä suuremmalla syyllä kannattaa teipata kiekkoihin noin 0.3-0,6m lahjanarua. Narun väri kannattaa valita sen mukaan että sen näkee lumessa. Myös kiekkojen väri kannattaa valita talveen sopivaksi.


 Luota itseesi, luota taitoihisi, luota pelivälineisiisi. Pidä hauskaa ja nauti, mutta älä yliajattele peliäsi. Tämä on lopulta vain muovilautasen heittämistä metallikoriin.

Ei kommentteja: